+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Milyen tápanyagokat kell fogyasztaniuk a body buildereknek?

2020-06-30 19:29
Milyen tápanyagokat kell fogyasztaniuk a body buildereknek?
A testépítés nagyon sok elhivatottságot igényel, mivel nem csak az edzést kell komolyan venni, hanem az étkezést is. A különféle tápanyagok megfelelő aránya létfontosságú a test fejlődéséhez, és az ajánlásokat betartva nagyon látványos fejlődésre számíthatunk.

Fehérje

fehérjék nélkülözhetetlenek az izmok felépítéséhez, ráadásul az esszenciális aminosavakat csakis megfelelő étkezéssel vagy táplálékkiegészítőkkel vihetjük be, a test nem állítja elő őket megfelelő mennyiségben. Egy átlagos felnőttnek testsúly kilogrammonként általában 1 gramm fehérje elfogyasztását tartják megfelelőnek a táplálkozási szakemberek, míg a nehéz sportot végzők vagy a testépítők számára ez elérheti a 2 gramm/ testsúlykilogramm értéket.

A fehérje élelmiszerben a sovány húsokban, tejtermékekben, tejben, halban található meg a leginkább, és ezek kiválóan alkalmasak egy finom és egészséges étrend összeállítására.

Szénhidrát

szénhidrát ugyanolyan fontos az izmok számára, mint a fehérje, a test egyáltalán nem működik nélküle. Néhány modern diéta teljesen elhagyja ennek a tápanyagnak a fogyasztását, ami nem fogyáshoz, hanem a test vészüzemmódba történő átállásához vezet. Ilyenkor a szervezet az izmokban található szénhidrátokat bontja le, ami izomvesztéshez vezet, ráadásul a nagy mennyiségű, megkötött víz is felszabadul, ez adja a fogyás illúzióját.

Normális étkezésre visszatérve a szervezet elsődlegesen a vizet veszi fel újra, melyek rögtön plusz kilókként jelentkeznek. Az izomvesztés azonban visszaveti a testépítést, ezért nagy súlyokat emelve kiemelten fontos a szénhidrát biztosítása. A legjobb, ha olyan hosszan felszívódó formában tesszük ezt, amit a teljes kiőrlésű gabonák, a zabpehely, gyümölcsök és zöldségek tartalmaznak.




A testépítők számára az ajánlások szerint 4-6 gramm szénhidrát szükséges testsúlykilogrammonként.

Zsír

Testépítőként a zsírt sem szabad kerülnünk, hiszen a teljes energiabevitelünk 20-30%-át kell ebből a tápanyagból fedezni. Az étkezésünk akkor a legjobb, ha telített-, egyszeresen telítetlen- és többszörösen telítettlen zsírsavakat is tartalmaz.

Telített zsírsavak fogyasztásához kiváló a vörös hús, mely sok fehérjét is tartalmaz, telítetlen zsírsavak beviteléhez pedig az olajos magok, az olívaolaj és az olívabogyó szolgálhat alapul. A többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozik a nagyon fontos omega 3, mely a tengeri halakban áll rendelkezésre gazdag mennyiségben.

Szakértői segítség

Testépítőként nagyon fontos a szervezet megfelelő energiaellátása, melyet kiegészít a táplálékkiegészítők és vitaminok fogyasztása. Ezeket sem szabad azonban ész nélkül szedni, mivel túladagolásuk esetén egészségügyi hátrányok alakulhatnak ki.

A megfelelő táplálkozáshoz és a szükséges kiegészítők meghatározásához érdemes felkeresni egy sportorvost, edzőt vagy táplálkozási szakértőt, akik az edzésterv mellett gyakran étkezési- és életvezetési tanácsokat is tudnak adni. Ezek együttesével alakítható ki az a napirend, mely a legjobban támogatja a body builderré válást.


2020-06-30 19:29