+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Rizs vs. kuszkusz

2020-10-28 11:53
Rizs vs. kuszkusz
Egyre több helyen látható a kuszkusz, mint a reformdiéták fontos része. Body builderként is érdemes kipróbálni, mivel gyorsan elkészíthető, és nagyon finom íze van. Ebben a bejegyzésben részletesebben is bemutatjuk ezt az ételt, majd összehasonlítjuk a tulajdonságait a rizzsel.

Mi az a kuszkusz?

A kuszkusz nem egy növényt jelent, hanem megőrölt durumbúzából készül. Bár jó 7000 éve Európában kezdték el nemesíteni, napjainkban Afrika és a Közel-Kelet irányából tért vissza a mindennapjainkba. Ezeken a területeken ugyanis a nagy meleg miatt mindig is nehéz volt az élelmiszert tárolni, a kuszkusz pedig nem igényel törődést, ezért mindenhol eláll.

A kuszkusz elkészítése pofonegyszerű, és mivel gyors, bárki, bármikor nekifoghat. Egyszerűen ki kell mérni egy adag alapanyagot egy mélytányérba vagy edénybe, és ráönteni ugyanannyi forró vizet. Ezután folpackkal vagy egy másik tányérral le kell fedni a tárolót, hogy a kuszkusz a létrejövő gőzben elkészüljön. Nagyjából 10 perc után az összes vizet felszívja, és azonnal fogyasztani is lehet.

Az 1:1 kuszkusz-víz arány pergős köretet eredményez, ha azonban másfélszer annyi vizet használunk fel, az eredmény kissé kásásabb lesz. A jó arány kiválasztása egyéni ízlés dolga, érdemes kitapasztalni, hogy melyik változat felel meg nekünk a leginkább.

A kuszkusz és a rizs összehasonlítása

100 gramm száraz kuszkusz energiatartalma 376 kcal, mely 72,4 gramm szénhidrátból, 0,6 gramm zsírból és 12,8 gramm fehérjéből tevődik össze. Ezzel szemben 100 gramm fehér rizs energiatartalma 360 kcal, szénhidráttartalma 77,9 gramm és 0,6 gramm zsírt és 6,6 gramm fehérjét is tartalmaz.

A rosttartalomnál a kuszkusz irányába billen el a mérleg, 100 gramm száraz alapanyagban 5 gramm rost található, míg a fehér rizsben csupán 1,4 gramm. A glikémiás indexet tekintve a kuszkusz GI értéke 65-ös, míg a rizsé 72-es. Mivel 55-ös érték alatt beszélhetünk alacsony értékről, ezért egyik köret sem tartozik ebbe a kategóriába.



A fenti számokból látható, hogy a két köret felcserélhető egymással, és a kuszkusz beiktatásával sokkal változatosabbá tehető az étrendünk.

Mihez fogyasztható a kuszkusz?

A kuszkusz szinte bármilyen főétel mellé kínálható, ahol korábban a rizst használtuk fel. A különféle sült és rántott húsokhoz adva egyedül az tűnhet kissé furcsának, hogy a kuszkusz apró szemekből áll, ezért nehezebben fogyasztható villával. Ilyenkor érdemes kissé több vízzel elkészíteni, hogy tapadósabb legyen.

A pörkölthöz hasonlóan szaftos ételekhez is ideális ez a köret, de figyelni kell arra, hogy jól meg tudja szívni magát. Ilyenkor pergősebbre kell elkészíteni, és a szafttal együtt lesz teljesen kész.

A kuszkusz levesekhez is kínálható, így kiváltható a levesbetét. A forró leveshez a száraz alapanyagot kell hozzákeverni, mely rövid időn belül megdagad, és máris fogyasztható.

A kuszkusz egyéb főételeknél is jól teljesít, de minden olyan body builder kajánál felhasználható, ahol korábban a rizs volt az alapanyag. Ha túl száraznak éreznénk, az ételtől függően natúr joghurttal meg lehet locsolni.

2020-10-28 11:53