+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Mit kerülj el a sportolás után?

2020-07-28 20:01
Mit kerülj el a sportolás után?
Az edzés nagyon kimerítő tevékenység, melynek befejezése után hajlamosak vagyunk a zabálásra. Ennek leküzdése és a megfelelő tápanyagbevitel ugyanolyan fontos, mint a rendszeres sport vagy a táplálékkiegészítők. Ebben a bejegyzésben azokat a dolgokat vesszük sorra, melyeket el kell kerülnöd a sportolás után.

Cukros csokoládék, müzlik

Az edzés után nagyon csábító lehet egy szelet csokoládé, de igazi cukorbombaként rendesen bekavarhat a vércukorszintedbe. Sokkal jobb, ha a különféle sportolás utáni shake-eket vagy étrendkiegészítőket választod, ezekkel ugyanis hatékonyan pótolhatod a felhasznált energiát.

A müzliszeletekkel is vigyázni kell, ezeket gyakran mondják egészségesnek, de ha elolvasod az összetevőket, nagy adag cukrot találsz bennük. Ettől finomak, de pontosan emiatt nem ajánlottak közvetlenül a megerőltetést követően.

Zöldség snack

A zöldség nagyon egészséges, és minden nap többször is be kell építened a táplálkozásodba, a nagy erőkifejtést igénylő gyakorlatok után azonban nem ideálisak. Hiába telik csak pár pillanatba elropogtatni egy zellerszálat, sárgarépát vagy pritaminpaprikát, nem tartalmaznak elegendő energiát a pótláshoz.

Az edzés után töltődj fel a direkt erre a célra készült készítményekkel, a zöldség snacket meg rágcsáld el egy fél-egy órával később!

Sajt

A sajtok többsége zsíros, ráadásul egy jelentős részük sókéregben vagy sófürdőben készül, ezért magas a nátrium tartalmuk. Ezek együtt nagy megterhelést tudnak okozni az éppen edzés után lévő gyomrodnak, aminek rosszullét is lehet a következménye. Ráadásul jó eséllyel nem is fogod kívánni a sajtot, hiába tűnt még jó ötletnek otthon bekészíteni néhány szelettel.



A sajt nehezebb étel, tartogasd a szendvicsekhez vagy a főételek ízesítésére. A sport után sokkal kevesebb zsírt tartalmazó tápanyagbevitelre van szükséged!

Szalámik, felvágottak

A fehérjebevitelhez nem érdemes szalámikat vagy felvágottakat választani, mivel az ilyen típusú húskészítmények sót, pácot és gyakran füstölést is tartalmaznak, ami ismét csak meg tudja feküdni a gyomrodat. A felvágottak nagy része ráadásul zsír, ami nem az a fajta tápanyag, amit edzés után nagy mennyiségben szeretnél fogyasztani.

A fehérjebevitelhez ideálisak a shake-ek, a tojásfehérje, és ha a húsokról van szó, akkor a csirkemell. Ezek ráadásul könnyen emészthetők, és nem fog felfordulni tőlük a gyomrod.

Alkohol és kávé

Az edzést követő pár órában figyelned kell a folyadékháztartásod rendbe hozására, a megerőltetés hatására ugyanis nagyon sok vizet izzadsz ki. Ha buliba vagy hivatalos, akkor tedd a sportot jó néhány órával korábbra, mert az alkohol jelentős mennyiségű vizet von ki a szervezetből. Ha ez a kemény izommunka miatt már amúgy is stresszben lévő szervezetteddel találkozik, akár rosszul is lehetsz, és orvosi segítségre lehet szükséged.

A fokozott folyadékbevitel még fontosabb a nyári nagy melegben, de télen sem szabad elhanyagolni. Minden edzésre vigyél magaddal nem buborékos vizet vagy izotóniás sportitalt, és ezeket fogyaszd az ismétlések között!

2020-07-28 20:01