+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Mit érdemes tudni a reggeli edzésről?

2020-03-01 10:31
Mit érdemes tudni a reggeli edzésről?
A reggeli edzés a legtöbb embernek kimarad, hiszen ébredés után általában rohan munkába, iskolába vagy a másfajta feladataira. Pedig reggel a legfrissebb a test, és egy rövidebb időt sportolva egész napra feltölthetjük magunkat. A mozgás felébreszt, és beindítja nem csak a test folyamatait, de az agyat is.


Nem szabad azonban éhgyomorra edzeni, erre még akkor is figyelni kell, ha nem bírunk reggel enni. Ébredés után a szervezetnek fehérjére, de főleg szénhidrátra van szüksége, ha a sportolás előtt ezeket nem adjuk meg, akkor akár el is ájulhatunk. Ha mást nem, egy kevés natúr joghurtot, müzlit, gabonapelyhet vagy reggelizőkekszet mindenképpen el kell fogyasztani, ezek nem jelentenek túl nagy mennyiséget.

Az is életbevágó, hogy ne az alvási időből csípjünk le a testmozgás számára. A szervezetnek szükség van a napi 7-8 óra pihenésre, különben felborul a hormonháztartása, és nem csak az edzés alatt leszünk gyengék, de egész nap rosszul teljesítünk.

Ebben a bejegyzésben nem kifejezetten a testépítésre megyünk rá, hanem a mindenki által elvégezhető napindító mozgásformákat mutatjuk be.


Milyen edzéstípust érdemes választani?

Mivel reggelente általában nincs túl sok idő a sportolásra, így érdemes rövid, de hasznos mozgástípust választani. Az egyik legjobb választás a klasszikus futás, ebből elegendő 10-15 perc is. Ha kimozdulunk, és futunk egy kört, attól biztosan kimegy az álom a szemünkből, megnő az adrenalinszintünk, és energiával telve vághatunk neki a napnak.

Rossz idő esetén, vagy ha nincs kedvünk kimenni munka előtt, akkor az épületben is edzhetünk. Ehhez ráadásul még sok helyre sincs szükség, mivel csak le kell feküdni a padlóra, és csinálni néhány gyakorlatot. 10-10 fekvőtámasz, guggolás és felülés már beindítja az anyagc

serénket, és tényleg csak egy talpalatnyi terület kell hozzá. A 3-4 ismétlés még a közéjük beiktatott 1-2 perces szünetekkel sem tart tovább, mint 15-20 perc.

Épületen belül és kívül is végezhető a szervezet átmozgatása, ami inkább bemelegítésre hasonlít. A lényeg, hogy ilyenkor a testünk lehető legtöbb részét felhasználjuk, és ehhez igénybe vehetjük az általános iskolában belénk nevelt mozgástípusokat. Vállkörzés, malomkörzés, törzshajlítás, térdemelés, fordulások – mind kiválók arra, hogy a szervezetünk felébredjen. 10-15 perc mindenképpen elég lesz ezekre a feladatokra is.

Kissé haladóbb reggeli edzéstípus a jóga, mivel a legtöbben nem ismerjük a mozzanatait. De az internet tele van útmutatókkal, melyekkel az egész test bevonható a munkába. A jóga inkább lassabb mozdulatokkal működik jól, így akár fél órát is rászánhatunk erre feladatra.

Végül, de nem utolsó sorban a gyorsabb tempójú séta is nagyon jó egy hosszú nap megalapozására. Ehhez általában több idő szükséges, mint a fenti edzéstípusokhoz, de ha van időnk és lehetőségünk, a kora reggeli sétánál kevés jobb ötlet van. Ilyenkor nem csak a szervezetünket mozgathatjuk át, hanem a ritmikus lélegzés és a kezek által diktált tempó is felfrissíti az agyat. Eközben persze összeszedhetjük gondolatainkat, hogy ne csak testileg, de szellemileg is ott legyünk később.

2020-03-01 10:31