+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Miért fontos az edzés utáni fehérje fogyasztás?

2020-01-12 12:00
Miért fontos az edzés utáni fehérje fogyasztás?
Azok, akik első ízben ismerkednek a konditermekben található eszközökkel és a különféle edzési módszerekkel, viszonylag hamar megtanulják a fehérje- és szénhidrátpótlás jelentőségét. De miért is kell éppen az edzések után fogyasztani ezeket és mekkora az ajánlott mennyiség belőlük? Ebben a bejegyzésünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mi az anabolikus kapu és hogyan működik pontosan?

Az edzést követő 15-20 percben még nyitva áll az anabolikus kapu, ami annyit jelent, hogy ebben az időszakban a szervezet sokkal hatékonyabban tudja a tápanyagokat az építő folyamatoknál hasznosítani. Megfelelő táplálékbevitellel ilyenkor az izmokat értékes szénhidráttal és aminosavakkal láthatjuk el, elősegítve a regenerálódásukat és a megfelelő ütemű fejlődésüket.

A szénhidrát helyes pótlása

Mivel az edzés alatt az izomzat szénhidrát raktárai jelentősen kimerülnek, a pótlásról minden esetben gondoskodni kell. A legfrissebb ajánlások szerint testsúlykilogrammonként 1 gramm szénhidráttal lehet számolni. Az időpontokra is figyelni kell, hiszen minél több idő telik el az edzés után, annál alacsonyabb fokozaton működnek az anabolikus folyamatok.

A fehérje fontossága

Mivel a fehérje értékes aminosavakat közvetít az izomzat számára, a szénhidráthoz hasonlóan nagyon fontos a szervezet számára. Ezek az aminosavak nem csak építik a szöveteket, de segítenek a kisebb sérülések gyógyításában is. Ráadásul a téli hónapokban, amikor különösen tombolnak a megfázásos jellegű betegségek, az aminosavak immunerősítő hatása sem utolsó szempont. A tejsavó fehérje pedig a kutatási eredmények alapján nagy szerepet játszik a rák megelőzésében. A fehérje pótlásánál 0,5 gramm / testsúlykilogramm mennyiséggel kell számolni, melyet felülírhatnak a test egyedi adottságai.

A szénhidrát és fehérje aránya



Amennyiben gyorsan szaladnak fel ránk a kilók, tehát hízékonyabb alkatúak vagyunk, 1:1 arányban kell a szénhidrátokat és fehérjéket bevinnünk az edzés után. Ha viszont lassabban hízunk, a 2:1 arány érvényesül, vagyis a szénhidrátból dupla mennyiséget is nyugodtan elfogyaszthatunk.

Miért érdemes táplálékkiegészítőket választanunk?

táplálékkiegészítőket úgy fejlesztették ki, hogy kihasználva az anabolikus kapu működését, képesek legyenek könnyedén felszívódni, és a jó helyen kifejteni a hatásukat. Olyan élelmiszerek ezek, amelyek tisztán tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, egyéb, az építő folyamatokat lassító összetevők nélkül. Ilyen módon támogatják az izmok megfelelő működését és a szövetek növelését. Ideális arányban találhatók bennük aminosavak is, amelyek szintén biztosítani tudják az izomépítéshez szükséges forrásokat.

Mivel elkészítve folyékony állaggal rendelkeznek, gyorsan bevihetők a szervezetbe, és a felesleges rágás sem vesz el értékes perceket az anabolikus időből. Az emésztőrendszeren és a véráramlaton keresztül hamar eljutnak az izmokhoz, ahol azonnal munkához is látnak. A turmixok elkészítése egyszerű, így bárhol és bármikor azonnal fogyaszthatók


2020-01-12 12:00