+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Hogyan viselkedjünk az edzőteremben II.

2020-03-24 10:47
Hogyan viselkedjünk az edzőteremben II.
korábbi cikkünkben már bemutattunk néhányat az edzőtermi etikett szabályai közül, kitérve a köszönés, a tegeződés, a telefonálás, a törölközőhasználat vagy az öltözködés részleteire. Ebben a bejegyzésben újabb tudnivalókat részletezünk, melyeket szintén illene mindenkinek megismernie.

Eszközhasználat

A közös edzés legjellemzőbb tulajdonsága, hogy egy gépet többen is használnak. Amennyiben elkezdenénk a gyakorlatozást az egyik eszközön, egy gyors pillantással érdemes felmérni a terepet. Ha valakinek rá van téve a kulacsa vagy a törölközője, esetleg egy másik ember a közelében áll, akkor jó eséllyel foglalt. Ilyenkor egyáltalán nem szokatlan, hogy megkérdezzük, szabad-e a gép, és amennyiben igen, úgyis rögtön leveszik róla a személyes tárgyakat.

Az is előfordulhat, hogy egy eszközön még sportolni akar valaki, csak éppen pihen, vagy elszólította egy sporttársa. Ha ez történik, akkor csak meg kell kérdeznünk, hogy meddig van még szüksége a gépre, és a válasz megismerése mellett azt is jelezzük, hogy mi folytatnánk rajta az edzést.

Ha a végzett gyakorlat ezt megengedi, esetleg be is szállhatunk, a pihenőidőben átvéve az edzést, majd visszaadva a lehetőséget.

Segítségnyújtás

A konditeremben számos eszközhöz segítség kell, a guggoláshoz például mindig jó, ha van valaki mögöttünk, de a fekve nyomásnál is elkelhet a támogatás az utolsó kinyomáshoz. Ha nem áll rendelkezésre hivatásos segítő, akkor az ott lévő kondizókat kell megkérnünk.

A legtöbb esetben szívesen segítenek, mivel az edzés során nagyon hamar kialakul a jó légkör. Ha úgy látjuk, hogy másnak lenne szüksége, hogy odaálljunk mögé, akkor érdemes ezt megkérdezni. Ezzel újabb ismeretségre tehetünk szert, és megmutathatjuk, hogy mi is elfogadjuk a kölcsönös segítségnyújtás szabályait. Természetesen ezt csak akkor tegyük meg, ha valóban közbe tudunk lépni baj esetén, a nem megfelelő támogatás akár sérülést is okozhat!

Lekicsinylés



A sportolás közben eltérő intenzitással és szinteken dolgozunk, így mindig lesznek olyanok, akik épp csak belekezdenek az edzésbe. Nekik még a kisebb súlyokkal való munka is nehézséget okoz, és ez gyakran vicces eseteket eredményezhet. Nem etikus azonban kinevetni vagy lekicsinyelni másokat, és teljesen idegen az ilyen hozzáállás az edzőtermek világától.

Persze a vicces csipkelődés vagy ugratás velejárója a közös sportolásnak, mely jó hangulatot generál, és még jobb teljesítményre sarkall. De semmiképp sem szabad ezt összekevernünk a rossz szándékú bántással, melyet mindenképpen kerülnünk kell!

Evés és ivás

Alapesetben az evést a legtöbb edzőterem tiltja, mivel könnyen összekoszolhatják az eszközöket, és nem szerencsés, ha sportolás közben ételmaradékokon kell átgázolnunk. Ez még akkor is igaz, ha diétázás alatt fontos az időzítés, és azonnal be kell vinnünk egy kis csirkemellett. Ilyenkor használjuk inkább az öltözőt, vagy ha ott is tiltott az étkezés, akkor bármilyen más, alkalmas helyet.

Nem vonatkozik ez az ivásra, mely alatt természetesen az alkoholmentes frissítőket vagy folyadékpótlást kell érteni. Az izotóniás italt vagy vizet érdemes jól záródó kulacsban vagy shakerben tartani, így akkor sem borulnak ki, ha véletlenül leverjük a tárolóeszközt.


2020-03-24 10:47