+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Hogyan működnek az izmok?

2020-06-17 18:50
Hogyan működnek az izmok?

Izmaink

Az izmok a testünk alapvető szöveteihez tartoznak, nélkülük nem működnénk. Fő céljuk, hogy az étkezéssel bevitt tápanyagok lebontásával mechanikai energiát állítsanak elő, amelyet aztán a létfontosságú feladatok elvégzésére fordíthatunk.

Az izomsejtekben aktin és miozin található, ezek a munkavégzés során összehúzódnak, majd elernyednek, és egymáshoz képest is elmozdulnak. Bár az akaratunkkal is szabályozhatjuk ezeket a folyamatokat, a vegetatív idegrendszerünk is nagyon sok munkát adni nekik (például a szívizom önálló működése során). Ha a felépítésüket nézzük, akkor az izmok három típusáról beszélhetünk, a szívizomról, a simaizomról és a harántcsíkolt izomról.

Szívizom

A szívizom hasonlít a harántcsíkolt izomhoz. Ha a szív összehúzódásáért felelős, akkor munkaizom, ha az ingerület vezetésében vesz részt, akkor nodalis izom. Az egymáshoz kapcsolódó sejtek összehangoltan dolgoznak, így szabályos összehúzódások alakulnak ki, vérrel ellátva a testet.

Simaizom

Ezek az izomsejtek az erek falában és a belső szerveinkben találhatók meg, körülölelve azokat. A feladatuk is eltérő, attól függően, hogy hol kapnak szerepet. Összehúzódásukkal szabályozhatják a tápcsatorna átmérőjét, a különféle szerveinkben történő mozgásokat, de akaratlagosan nem irányíthatjuk őket. A vegetatív idegrendszer felelős a szabályozásukért, ennek problémája esetén komoly szervi bajok alakulhatnak ki.

Harántcsíkolt izom

A harántcsíkolt izmok sejtjei több sejtmaggal rendelkeznek, nevüket a speciális mintázatuk miatt kapták. A vörös színű típusok a mioglobinok miatt jellegzetes színűek, és főleg a testünk tartásáért felelős izmokat építik fel.



A fehér színű harántcsíkolt izmok végzik a gyors összehúzódásokat, jellemzően a végtagokon helyezkednek el. Hatalmas méretű glikogénraktáraik vannak, és anaerob munkavégzés során tejsavat termelnek.

A harántcsíkolt izmok az egész vázrendszerünket behálózzák, egyaránt elvégezve a nagyobb és a kifinomult mozgásokat is. Bár közülük sokat akaratlagosan is mozgathatunk, a vegetatív idegrendszer is sok feladatot ad nekik.

Az arc izmai szintén harántcsíkoltak, de a belső szervek működésében is fontos szerepet játszik ez az izomtípus. A tápcsatorna felső része, az emésztőrendszer és a vizeletkiválasztásért felelős szerveink azon részeit alkotja, melyeket akaratlagosan is tudunk irányítani.

Elsorvadása esetén jellemző tünet a mozgással, testtartással, illetve az arc mimikájával kapcsolatos problémák megjelenése, és súlyosbodása.

Izmok és a megfelelő táplálkozás

Az izmok fejlődéséhez és egészségéhez megfelelő táplálkozás szükséges. Különösen igaz ez a testépítőkre és a sportolókra, akiknek a szervezete nagyobb igénybevételnek van kitéve. A jó minőségű fehérjét tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával mi is sokat tehetünk izmainkért, az ilyen táplálékok közé tartozik a lazac, a marhahús, a tojás, a tej és a tejtermékek, az olívaolaj és a különféle pékáruk.

Profi edzéshez szükség lehet az izom egészségét támogató táplálékkiegészítők igénybevételére is, de ezek szedését mindig érdemes sportorvossal, szakképzett edzővel vagy táplálkozási szakértővel egyeztetni. A fehérjék túlzott mértékű, hosszan tartó szedése betegségek kialakulását vagy szervi bajok megjelenését is okozhatják.

2020-06-17 18:50