+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

A D vitamin: ezeket nem tudtad róla!

2020-06-12 18:41
A D vitamin: ezeket nem tudtad róla!
Azt biztosan tudtad, hogy a D vitaminra nagy szüksége van a szervezetednek. Talán azt is, hogy a csontokért felel, de azt már nem biztos, hogy D hormonnak is hívják, és hogy nem tudja magától előállítani a szervezetünk. De van itt még néhány – ennél is meglepőbb – tény a D-vitaminról. Olvasd el!

D vitamin, a Napfény íze

A D vitamin egy zsírban oldódó vitamin, aminek az a különlegessége, hogy a szervezetünk állítja elő, de csak a napfény segítségével képes erre. Azért hallod azt gyakran, hogy „tél végére kimerülnek a D vitamin készleteink” mert valóban így is van. A zsírraktárak próbálják ugyan elraktározni ezt a fontos vitamint, de erre 2, maximum 3 hónapig képesek, ezért télre, tél végére valóban kimerülnek a D vitamin készleteink.

Ez a kiürült állapot pedig mindaddig tart, amíg vissza nem pótlod vagy mesterségesen (mert szedsz D vitamint), vagy amíg el nem jön a jó idő, és ki nem fekszel a napra és vissza nem töltöd.

Az lenne a jó, ha – ahogy több másik vitamin – a D vitamin is pótolható lenne a gyümölcsökkel, vagy más ételekkel, de nem sokban található meg, és amiben van abban is kevés. Emiatt folyamatosan „készlethiányunk” van.

D vitamin: ezért nem tudjuk pótolni

A D vitaminnak meghatározó szerepe van a csontképződésben, a csontanyagcserében, és segíti a kalcium anyagcsere szabályozást. Kizárólag étellel sajnos lehetetlen visszapótolni: egyszerűen nincs elég az ételeinkben. (Kivétel ez alól a halmáj olajak, de azokból sem tudsz eleget fogyasztani)

Az egyetlen megoldás a nap, a szabad levegő, hiszen napi 15-30 perc elég ahhoz, hogy feltöltsük a D vitamin készletünket. De pontosan milyen vitamint is töltesz vissza?

A D vitamin, a D2, és a D3 vitamin




Azt már írtuk, hogy a D vitamin gyűjtőnév. Tulajdonképpen a D2, és a D3 vitaminok összessége a D vitamin. A D2 vitamint ultraibolya sugárzással nyerjük, de van az élesztőben, és a rozsban is. Bonyolult fizikokémiai folyamatokban segít, róla ennyit érdemes tudni mert számunkra sokkal fontosabb a D3 vitamin.

A D3-vitamin (idegen szóval a kolekalciferol) állati eredetű elővitaminból alakul ki napfény vagy mesterséges fény hatására (ezért is érdemes elmenned szolizni, ezért is készülnek D vitaminos szolicsövek). A D3-vitamin akkor keletkezik a szervezetedben, ha napsugárzás éri a bőrödet.

Ezért kell pótolni a D vitamint, a D3 vitamint

D vitamin csecsemőkortól egészen az életed végig kell, és minél idősebb vagy annál több. A gond az, hogy mivel nem tudod ételből pótolni és az őszi / tavasz napsugárzás nem elég ahhoz, hogy megtermeld, mindenképpen kívülről kel pótolnod. Egészen egyszerűen nincs más megoldás.

Éppen ezért nálunk megtalálod por alakban (egyszerűen csak vízben feloldod, és shakerben elkevered, és megvan a napi D vitamin pótlásod) vagy ha inkább azt szeretnéd pótolhatod tablettával is.

2020-06-12 18:41