+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Vitaminok kisokos 1. rész

2020-11-17 12:08
Vitaminok kisokos 1. rész

Szinte már megszámlálhatatlan mennyiségű bejegyzést írtunk az elmúlt hónapokban a vitaminokról, mivel az edzésben éppen olyan fontosak, mint az étkezés. Ebben a cikkben megpróbáljuk összeszedni a legfontosabb posztokat, hogy egy helyről linkelve még könnyebben átjöjjön a mondanivalójuk.

Vitaminok a megfelelő izomfejlődéshez

Vitaminok és nyomelemek nélkül nincs izomépítés, ha egy ideig mégis úgy tűnik, hogy ez nem igaz, akkor komoly hiánybetegségek ébreszthetnek rá minket a tévedésünkre. A B12-, a H-, a B2-, az A- és az E-vitamin mind olyan összetevők, melyek nélkülözhetetlenek. Itt írtunk ezekről: Milyen vitaminokat használj a megfelelő izomfejlődéshez?

Mit kell tudni a zsírban oldódó vitaminokról?

A vitaminoknak az oldódásuk szempontjából kétféle csoportjuk van, egyik típus vízben oldódik, másik viszont zsírban. Az eltérés lényeges, mert a vízben oldódó vitaminok túladagolás esetén egyszerűen a vizelettel távoznak, a zsírban oldódók viszont nem. Emiatt oda kell figyelni a fogyasztásukra, mert túladagolásuk is lehet olyan veszélyes, mint a hiányuk.

Két részes mini szériát készítettünk a témáról, melynek első részében az A-vitamint és a D-vitamint jártuk körben. Itt található: Mit kell tudni a zsírban oldódó vitaminokról? – Az A és D vitamin

A második részben az E-vitaminról és a K-vitaminról írtuk le a legfontosabb tudnivalókat: Mit kell tudni a zsírban oldódó vitaminokról – E és K vitamin

Beszüljünk a vitaminokról!

Egy másik mini szériánkban sorba mentünk az ábécén, és részleteiben is megvitattuk az egyes vitaminok főbb tulajdonságait. A széria jó összefoglalót ad a fontosabb információkból, hogy aztán az olvasottakon elgondolkozva részletesebben is utána járjunk a dolgoknak.

Az első részbe az A-, a C- és a D-vitamin, illetve a B-vitamincsalád fért bele és itt olvasható: Beszéljünk a vitaminokról! (Az A, B, C, D vitamin).




Kis szünetet tartva, pár hónappal később folytattuk az ábécét, ekkor már nem csak az E- és a K-vitaminokat jártuk körbe, hanem olyan fontos tápanyagokat is, mint a kalcium vagy a jód. A bejegyzés itt érhető el: Beszéljünk a vitaminokról!

Mivel készüljünk az őszre?

A napfényes nyári órák végeztével az ősz már sokkal kevesebb vitaminforrást biztosít, különösen igaz ez a fázósabb hónapokra, az októberre és novemberre. Ekkorra lassan elfogynak a nyári, ősz elejei gyümölcsök és zöldségek, az importból származó áruk pedig sokkal drágábbak.

Cikkünkben azokat a vitaminokat vettük sorra, amelyek szükségesek a kieső napsütés pótlására és a vírusszezonban érkező kórokozók legyőzésére. A bejegyzés itt érhető el: Mivel készüljünk az őszre?

Vitaminok részletezése

Miután olyan sok tudásanyagot megírtunk, időt szakítottunk arra is, hogy két nagyon fontos vitamint egy-egy cikkben részletesen is kivesézzünk. A D-vitaminról egybegyűjtött tudnivalók itt találhatók: A D vitamin: ezeket nem tudtad róla!

A másik fontos vitamin a C-vitamin, melynek szükségességét már kisiskolás korunk óta belénk nevelik. A komoly intenzitású edzések során pedig nélkülözhetetlen, ezért is kapott teljes cikkhosszúságú anyagot az oldalon: C-vitamin

2020-11-17 12:08