+36 70 123 4567 / kapcsolat@webaruhazcime.hu

Mivel készüljünk az őszre?

2020-10-28 11:56
Mivel készüljünk az őszre?
Az ősz megérkeztével kiemelt hangsúlyt kell szentelnünk a vitaminoknak, hiszen már a nap is kevesebbet süt, és érkeznek a kórokozók és vírusok. Mivel a piacon nagyon sokféle készítmény kapható, és nehéz lehet eligazodni közöttük, ezért összeszedtünk 5 olyan fontos vitamint és tápanyagot, melyek bevitelére mindenképpen figyelnünk kell.

Ebben a bejegyzésben a D-vitaminról, a C-vitaminról, a luteinről és a zeaxantinról, illetve a cinkről lesz szó.

D-vitamin

D-vitamint mindenki az immunrendszerhez köti, ami nem véletlen, hiszen egészségünk nem tud működni eme anyag nélkül. Különösen igaz ez a body builderekre, akik a nagyobb igénybevétel miatt amúgy is több ásványi anyagot igényelhetnek.

A D-vitamin fontos a csontrendszer épsége és az idegrendszer működése miatt is. Elegendő napfény esetén a szervezetünk akár önállóan is előállíthatja, de az ősztől érkező csapadékosabb időszak miatt szükség lehet a D-vitamin extra bevitelére.

C-vitamin

C-vitamin is az immunrendszerünk egyik építőköve, megfelelő szintje nélkül nehezen tudjuk felvenni a harcot a mindennapi fertőzésekkel és vírusokkal szemben. Emellett fontos a szerepe a hajunk és érrendszerünk egészségénél, túlzott bevitele azonban vesekövet okozhat.

Mivel a citrusfélékben nagyon sok C-vitamin található, ezért nem biztos, hogy hiányában vagyunk ennek a fontos alapanyagnak. Kevesebb gyümölcsöt fogyasztva azonban ügyelni kell, hogy még a hiánytünetek megjelenése előtt pótoljuk. Azt is érdemes tudni, hogy a sok vitamint tartalmazó növények a hőkezelés hatására ennek jó részét elveszítik.

Cink

A cink is az immunrendszer támogatója, ezért kapott helyett ebben a válogatásban. Egészségünk megőrzése mellett az idegrendszer megfelelő működéséért is felelős, és szabályozza a szervezet szénhidrát-anyagcseréjét, illetve vércukorszintjét.



Egyes kutatások alapján segít leküzdeni a vírusos megbetegedéseket, és hatásosan csökkentheti a bélrendszer gyulladásainak tüneteit. Főleg a borjúmájban, spenótban, marhahúsban található meg, de a zöldborsóban, a zabban és a joghurtban is jelentős mennyiség van belőle.

Lutein és zeaxantin

A lutein és a zeaxantin antioxidánsok, fontos szerepük van a szervezetet érő stressz folyamán létrejövő szabadgyökök semlegesítésében. A szemgolyóban felhalmozódva felelősek a megfelelő látásért, illetve az agyban támogatják a kognitív képességeink megfelelő működését.

Mindkét antioxidáns fő forrása a leveles zöldségek, de felszívódásuk nehezen megy, ezért sokszor jelentik a vitaminkészítmények fontos összetevőit.

Vitaminok szedése

A vitaminok szedése és a megfelelő tápanyagok bevitele adják az alapját az erőnléti edzéseknek és a teljesítőképességnek, így főleg a téli időszakban alakulhat ki vitaminhiányos állapot. Ezek orvoslására kiváló táplálékkiegészítők és vitamin komplexek állnak már rendelkezésre a magyar piacon is, mindenkinek elérhető áron. A túlzott fogyasztásuk azonban éppolyan káros lehet, mint a hiányuk, így mindig be kell tartani az adagolásukra vonatkozó előírásokat.

Tanácsot lehet kérni a szedésükkel kapcsolatban a sportorvostól, az edzőtől vagy a táplálkozási szakértőtől is. Ők nem csak ezeknek a fontos tápanyagoknak a megfelelő bevitelében tudnak tanácsot adni, hanem az étkezésben is.


2020-10-28 11:56